Vår odlingsfilosofi
Vi odlar i samspel med naturen där jordhälsa, mikroorganismer, biologisk mångfald och miljö/klimat är i fokus. Att odla så stor mångfald i den omfattning som görs här på gården
HELT UTAN KEMISKA BEKÄMPNINGSMEDEL
är en stor utmaning!
Inte vår odlingsfilosofi!
Det finns tack och lov många som jobbar och lever i takt med naturen, både producenter och konsumenter. Och det ska säjas, att frågan om hållbar livsmedelsproduktion är naturligtvis mer komplex än vad som får plats att skriva i detta stycke .
Tyvärr bedrivs den mesta av livsmedelsodlingen på ett konventionellt storskaligt sätt, där det övergripande målet är att maximera avkastningen per odlingsyta, detta har lett till ett globalt problem med utarmad odlingsjord.
Exempel på vanligt förekommande odling:
Odla tätt. (Då trivs mögel och behovet av kemisk mögelbekämpning ökar).
Gödsla och vattna mycket. (Grödorna blir stora och “snygga”, men relativt fattiga på smak och näringsinnehåll).
Hålla ogräsfritt med hjälp av bekämpningsmedel och flitigt traktorkörande med radhackning.
Använda kemiska stråförkortningsmedel för att grödan inte ska lägga sig och för att skördearbetet ska bli effektivt.
Stora fält med samma sort för att kunna ha effektiva maskinlinjer till sådd/plantering, bearbetning, skörd och efterbehandling.
Det naturliga mikrolivet får det svårt att överleva och göra nytta i en jord som innehåller kemikalier. Att odla med ovan nämnda metoder är som att fastna i en nedåtgående spiral. Man försämrar naturens inbyggda näringsuppbyggnads- och självhjälps-system, vilket leder till ökat behov av gödsel och kemikalietillsatser.
Bin missgynnas av ovan odlingsmetoder. Bl a förlorar de orienteringsförmågan och hittar inte hem om de kommer i kontakt med vissa av de godkända (!) kemikalier som används. Pollinerande insekter har också svårt att överleva i områden med ensartade växter och de pollinerande insekterna minskar oroväckande snabbt på vår jord.
Detta var väl ett tråkigt stycke att läsa. Som tur är kan Du bidra till att motverka denna tråkiga utveckling. Det behöver inte vara krångligare än såhär:
Var en medveten konsument och fråga var och hur livsmedel produceras.
Gynna det du tror på så mycket som möjligt. Och vice versa.
Ta reda på fakta och hjälp till att sprida medvetenhet.