Odling för bin - Bin för odling

Biodlingens nyttor

Att syssla med biodling är så mycket mer än att ha en honungsfabrik. Nyttan med biodling är mångdimensionell.

Först och främst är bina livsviktiga pollinatörer. Pollinerande insekter bidrar till större artrikedom i ekosystemet. Utan pollinerande insekter skulle ekosystemet och därmed livsmedelsproduktionen inte fungera. Bara det är en anledning till att vilja bedriva biodling.

Förutom dessa konkreta nyttor så är bina otroligt fascinerande varelser! Det är en stor förmån att få lära sig om bin och nästan lite högtidligt att hålla på med biskötsel.

20200522_093006.jpg

Odling för bin - Bin för odling

Ugglarps Grönt har runt 20 bisamhällen. På vintern blir det nästan alltid förluster och på sommaren ökar antalet samhällen genom att man gör avläggare eller fångar in svärmar.

Vi försöker skapa ett himmelrike för bina genom att odla massor med olika sorter som de gillar att flyga på.

Bin har en flygradie på ca 1,5 km från kupan. Inom det området bör det finnas dragväxter under hela flygsäsongen. Som odlare har vi möjlighet att styra detta genom placering av kuporna i odlingarna samt genom aktiv odling av dragväxter.

I gengäld får vi en unik, god honung och hjälp med pollinering av äppelträd och bärbuskar etc.

20200521_181438.jpg

Övervintrade grönsaker som dragväxter

Flera grönsaker går i blom efter att de haft sin storhetstid som just grönsaker. Vi låter ofta grödor stå kvar i fält tills de blommar, nästkommande vår/sommar. T ex lök och diverse kål såsom broccoli, grönkål, flowersprouts mm.

20200730_230053.jpg

Drag på grönsaker i säsong

De grönsaker som fungerar som dragväxter under säsong är främst de som blommar innan grönsaken utvecklas, t ex squash, aubergin, gurka, tomat mm. Blommande kryddväxter är också populära, tex timjan och oregano mm.

På bilden: Bra drag i squash-baren, bina festar loss på nektar.

Frukt- och bärdrag

Ugglarps Grönt anlade en Äppel- och bärodling 2019. Den innehåller ca 1500 äppelträd, 200 krusbärsbuskar och lika många vinbärsbuskar samt blodfläder, kvitten och hassel - alla bra dragväxter.

Förutom denna odling har vi jordgubbar, hallon och blåbär både i växthus och på friland.

Blommor och bin

Blommor hör ihop med bin. Den älskade solrosen odlar vi i massor! Dels som snittblommor till försäljning och dels sorter som passar för bina. Övriga blommor som lämpar sig bra som dragväxter är t ex gurkört, bovete, vitväppling, vitklöver, ringblommor och tagetes.

Biklokskap

Ugglarps Grönt började med biodling relativt nyligen, 2017. För nybörjare som oss vore det omöjligt att öka så snabbt på så kort tid utan vår mentor Bert Engel. Han har varit biodlare i över 30 år och det känns tryggt, för han vet råd när frågorna hopar sig, vilket inträffar alltsom oftast.

På bilden: Bert studerar vartåt bina flyger. Framför kuporna står äppelträden i full blom och man vill ju att bina ska välja dem!

20200626_182916.jpg

Insamling av skattlådor

Skattlådorna med honung brukar vi samla in för slungning tre gånger per år. Hur mycket honung det blir beror på hur välmående samhällena är och hur bra tillgång de haft till dragväxter. Men även vädret avgör hur det går. Är det regn och rusk ute så gör bina precis som vi, stannar inne och myser och äter gott, då minskar honungsmängden istället för att öka. Om det är väldigt varmt måste de lägga mycket energi på att hålla temperaturen nere genom att vifta med vingarna. Om det är för torrt väder producerar blommorna mindre nektar.

20200723_135903.jpg

Honungsslungning och omrörning

När honungen är slungad och silad tappar vi upp en mindre del och säljer som flytande honung. Då är aromerna i honungen som allra bäst. Man blir frestad att spara på den, men den ska helst förtäras direkt annars blir den grynig. Därför använder vi mindre burkar till den.

Det mesta låter vi vara kvar i de stora kärlen för daglig omrörning tills den stelnar. För att sedan kunna tappa upp den på burkar måste den göras flytande igen. Detta görs genom försiktig värmning till max 35 grader C, vilket motsvarar kupans temperatur. Detta extra arbete görs för att honungen ska bli len i konsistensen och mjuk att använda. All vår honung är “rå”.

Om man upphettar honung över kupvärme förloras hälsofördelar såsom t ex nyttiga enzymer och då är det inte längre en “rå” honung.

När man glömt ta på sig skyddskläder

När man glömmer skydda ansiktet…