Vilda växter-vandringar
Sallatsgrundkurs, nivå 1
(OBS: Detta är inget evenemang)
Det är lätt att gå vilse i sallatsdjungeln. Hur ska man veta vilken man ska välja? Är de röda beska? Vilken är krispig? Osv.
SALLADT med D eller T?
SALLAT är själva grönsaken.
SALLAD är en rätt bestående av blandade grönsaker, där sallat oftast är en ingrediens . Kan ju även vara utan sallat, t ex kålsallad.
- Och Nej, de röda är inte per automatik beska. Det är bara en villfarelse.
Nedan har vi delat in dem i huvudgrupper. För att förenkla utelämnar vi undantag som uppstått till följd av förädlingar.
Batavia
Växtsätt: Bildar huvuden (eller bara hårt knutna)
Struktur: Krispiga
Exempel: Isbergssallat, isssallat, krisp
Bladform: Krusig, flikig bubblig. Grön - röd
Roman
Växtsätt: Mer eller mindre hårt knutna
·Struktur: Tjocka matiga blad
Exempel: Gemsallat, Hjärtsallat, ”Cesarsallad-sallat”
Bladform: Relativt slätbladig. Grön – rosa - svart
Loose leaf (lösa blad)
Växtsätt: Stora enskilda blad (oftast ej knutna huvuden)
Struktur: Tunnare, mjukare dekorativa hela blad (snyggt på tex en macka)
Exempel: Lollo rosso/biondo, Ekbladsallat
Bladform: Vågiga, släta, krusiga. Grön - röd.
Buttrhead / Huvudsallat-multi leaf
Växtsätt: Bildar täta små blad i mitten.
Struktur: Smöriga/krämiga mittenblad och klassiska sallatsblad runt omkring
Exempel: Klassisk huvudsallat
·Bladform: Släta blad